Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τι συνέβη όταν η Ελλάδα έστειλε to 1976 στη Eurovision;

*****


Το κάλεσμα για απόσυρση από την EBU και οι απειλές για ελεύθερο σκοπευτή
LUBEN.TV

***********

Eurovision 1976 - Greece - Mariza Koch - Panagia mou


Το «1944» της Ουκρανής Jamala κέρδισε στη φετινή Eurovision, με στίχο που μόνο «μη πολιτικό» δεν μπορείς να τον πεις. Τουναντίον, πολιτικότατο τον λες και με πολύ συγκεκριμένο φορτίο. Τι είχε γίνει, όμως, στο μακρινό 1976 με τη συμμετοχή της Μαρίζας Κωχ με το τραγούδι «Παναγία μου»;
Δυο χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα στέλνει στη Eurovision τραγούδι με αναφορές στην καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι εισβολείς, όπως φαίνεται και στους στίχους.
Κι αν δείτε ερείπια γκρεμισμένα, όι όι, μάνα μου!
Δε θα `ναι απ’ άλλες, απ’ άλλες εποχές
Από ναπάλμ θα `ναι καμένα, όι όι, μάνα μου!
Θα `ναι τα μύρια χαλάσματα του χτες
Κι αν δείτε γη φρεσκοσκαμμένη, όι όι, μάνα μου!
Δε θα `ναι κάμπος, `ναι κάμπος καρπερός
Σταυροί θα είναι φυτεμένοι, όι όι, μάνα μου!
Που τους σαπίζει, σαπίζει ο καιρός
Η EBU δεν υπήρξε ιδιαίτερα ανεκτική ως προς το ζήτημα και κάλεσε την Ελλάδα να αποσύρει το τραγούδι υπό το φόβο αντιδράσεων της Τουρκικής πλευράς και, αν δεν το απέσυρε, υποχρέωσε την τραγουδίστρια να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι της συμβεί, μιας και κυκλοφορούσε η φήμη πως την Κωχ θα σημάδευε Τούρκος σκοπευτής την ώρα της εμφάνισής της.
afierwmeno_eksairetika_eurovision_1976_kwx_2015_03_03_001
Τελικά, η Μαρίζα Κωχ τραγούδησε κανονικά το «Παναγία Μου», με την Τουρκία να διακόπτει τη μετάδοση εκείνη τη στιγμή και να τιμωρείται από την EBU με αποβολή από το διαγωνισμό μέχρι το 1979. Έκτοτε, τέθηκε όρος να μην επιτρέπονται τα πολιτικά τραγούδια στο διαγωνισμό. Όρος που, φυσικά, είναι ιδιαίτερα υποκειμενικός και μπορεί να συμπεριλαμβάνει το (ούτως ή άλλως επικίνδυνο) «No Politica» μέχρι και τραγούδια όπως το «1944», με την πρόφαση της ιστορικότητας της δίωξης των Τατάρων της Κριμαίας.
Εμείς, πάλι, αφήνουμε εδώ μια δήλωση ανθρώπων του «Δεξιού Τομέα», ένοπλπου βραχίονα του καθεστώτος της Ουκρανίας και μια φωτογραφία του ηγέτη των Τατάρων από διαδήλωση το 2014.
Οι Ουκρανοί εθνικιστές έχουν από καιρό υποστηρίξει τη δημιουργία αυτόνομου κράτους των Τατάρων της Κριμαίας. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Θα υπερασπιστούμε τη κοινή μας ελευθερία και την κρατική μας υπόσταση! Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στο λαό των Τατάρων της Κριμαίας! Η νίκη είναι δική μας!
tataroi (1)
πηγή

1 σχόλιο: